e.g. ‘commercial’, ‘interiors’, ‘news’, ‘contact’
or view our Projects page.

Community & Civic

Terrara Park Pavilion

Community & Civic

Terrara Park Pavilion

The story of our design solution

Location
Vermont South, Victoria

Client
Whitehorse City Council

Project Cost
$7.0m

Area:
774 sqm

The view of Mt Dandenong to the east provides the spiritual basis for the architectural response.

With the sports fields to the south, a clear focus emerges in the north center of the site, overlooking the fields and promoting the connection of functions in the site.

The building is positioned to be close to the action, with each sports field considered in terms of proximity, access, and views. Inserting itself into the prime position, the multipurpose social space is centered on the main soccer field, from where views are possible to each of the other sports fields.


The building roof concept responds to the mountain range beyond providing an undulating architectural response.  An exploration of  forms developed and resulted in simple triangulated roof planes that are pitched towards north, creating dynamic angled edges that contrast the flat site. 

North facing elements of the roof feature solar panel bands intended to generate the buildings power requirements with accompanying battery storage.

The building is shaped expressively, with thin ends enabling easy circulation around the form and providing excellent response to CPTED. Inserting itself into the prime position, the multipurpose social space is centered on the main soccer field, from where views are possible to each of the other sports fields.

The building is positioned safely out of the main flood zone to be close to the action, with each sports field considered in terms of proximity, access, and views. Support spaces are aligned either side of the multipurpose space, with the possibility of future expansion to the north envisaged and encouraged with a potential second entry point from the south.

All facades are important and activated with glass, dynamic cladding and clear reference points of arrival.

Each approach to the building is considered: the main approach from the west sees a dramatic cantilevered form that opens up and directs the way clearly to the main arrival point.

To the east, the facade folds down to meet the ground and encourage movement either side.

Enriching spaces. Enriching Lives.

Get in touch